HOE VUL IK EEN SCHADEFORMULIER IN?
Vraag 1 Datum aanrijding en tijd
Vul hier de datum in en op welk tijdstip jullie de schade zijn opgelopen.
Vraag 2 Locatie land, plaats en straat
Waar hebben jullie de schade opgelopen? In welk land? In welke plaats en in welke straat? Betreft het een schade ontstaan op de snelweg? Vul dan bij straat de naam van de snelweg in.
Vraag 3 Gewonde(n), ook licht gew.
Is er een van de partijen gewond geraakt door deze schade? Deze vraag heeft betrekking op beide partijen. Indien een partij gewond is geraakt kruis je hier “JA” aan. Ook als de verwondingen licht zijn mag hier “JA” aangekruist worden.
Vraag 4 Materiële schade
Andere voertuigen dan A en B:
Zijn er door de schade tussen jou en de tegenpartij ook nog andere voertuigen beschadigd geraakt?
Andere objecten:
Zijn er door de schade tussen jou en de tegenpartij ook nog andere objecten beschadigd geraakt? Denk hierbij aan bomen, lantaarnpalen, hekwerken, asfalt, enz.
LET OP het sterretje. Onderaan het formulier wordt aangegeven wat er nog benodigd is wanneer sprake is van materiële schade aan andere voertuigen of objecten.
Vraag 5 Getuigen: naam, adres, tel.
Zijn er getuigen bij geweest? Vul hier de naam, de voorletter(s), het adres en het telefoonnummer van alle getuigen in.
Vraag 6 Verzekeringsnemer/verzekerde (zie verzekeringspolis)
Op wie zijn naam is de verzekering afgesloten bij de verzekeraar? De verzekeringsnemer kan een bedrijf of particulier zijn. Alle documenten die de verzekeraar stuurt worden altijd aan de verzekeringsnemer gericht. Op de groene kaart en op de polis vind je de verzekeringsnemer.
Vraag 7 Voertuig
Vul hier de gegevens van het motorrijtuig met kenteken in. Betreft een van de partijen niet een motorrijtuig met kenteken? Laat dan vraag 7 bij deze partij open.
Vraag 8 Verzekeringsmaatschappij (zie verzekeringspolis)
Betreft het een schade met een Nederlands motorrijtuig of een eenzijdige schade en heb je bij vraag 7 het kenteken ingevuld? Dan mag vraag 8 opengelaten worden en ga je verder naar vraag 9. Wij kunnen aan de hand van het kenteken alle informatie zelf inzien.
Betreft de tegenpartij een buitenlands voertuig, of is de tegenpartij geen motorrijtuig met kenteken? Vul dan hier de gegevens van de verzekeraar aan de kant van de tegenpartij in.
Vraag 9 Bestuurder (zie rijbewijs)
Vul hier de gegevens van de bestuurder in ten tijde van de schade. Waarbij ook het rijbewijsnummer, categorie van het rijbewijs en de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is ingevuld moeten worden. Stond het voertuig geparkeerd, dan hoeft dit onderdeel niet ingevuld te worden voor het geparkeerde motorrijtuig.
Vraag 10 Geef met een pijl de plaats aan waar het voertuig het eerst werd geraakt
Kies een van de 3 voertuigen uit waar jouw voertuig het meest op lijkt. Teken een pijl richting de plek waar jouw voertuig als eerst in aanraking is gekomen met de tegenpartij.
Vraag 11 Zichtbare schade aan voertuig A/B
Omschrijf hier de zichtbare schade aan jouw voertuig. Heeft alleen de tegenpartij schade opgelopen? Vul hier dan in: Geen zichtbare schade.
Vraag 12 Toedracht
Deze vraag vind je in het midden bovenin onder vraag 5 ‘Getuigen: naam, adres, tel.’ op het schadeformulier. De hokjes aan de linkerkant gelden uitsluitend voor de partij die de linkerkant (voertuig A) invult en de hokjes aan de rechterkant uiteraard voor de partij die de rechterkant invult (voertuig B).
Voorbeeld
Stond bijvoorbeeld voertuig A geparkeerd en is voertuig B achteruit tijdens het inparkeren tegen voertuig A aangereden? Dan kruis je aan de linkerkant punt 1 stond geparkeerd/stond stil aan en aan de rechterkant zet je 2 kruisjes: bij punt 3 ging parkeren en bij punt 14 reed achteruit. Meerdere kruisjes zijn dus mogelijk.
LET OP dat er tevens wordt gevraagd door te halen wat niet van toepassing is.
Vraag 13 Situatieschets van de aanrijding
Maak hier een tekening van de situatie tijdens de schade. Probeer in deze tekening de wegsituatie, de positie van de voertuigen, de richting van de voertuigen, de verkeerstekens (bijvoorbeeld haaientanden, stoplichten, of er sprake was van een voorrangsweg) en de straatnamen duidelijk te maken.
Vraag 14 Mijn opmerkingen
Vul hier nog eventuele opmerkingen in.
Vraag 15 Handtekening bestuurders
Zodra vraag 1 tot en met 14 aan beide kanten zijn ingevuld en je bent het eens met ALLES wat er op het schadeformulier is ingevuld, dan kan je hem ondertekenen. Door het ondertekenen van het schadeformulier bevestig je dat je het eens bent met ALLES wat er op het gehele formulier is ingevuld. Ben je het ergens niet mee eens? Vermeld dit bij de opmerkingen en onderteken het formulier NIET.
Zodra alles is ingevuld en ondertekend splitsen jullie het formulier. Check voordat het origineel van het doordruk losgescheurd wordt of het doordrukgedeelte ook goed leesbaar is. 1 partij ontvangt de voorkant en 1 partij ontvangt de achterkant (het doordrukformulier). Zodra het schadeformulier is gesplitst mag er niets meer worden veranderd. Wordt dit wel gedaan dan is het formulier ongeldig.