Van pakket tot polis:
Waarom bezorgers speciale dekking nodig hebben

Veel pakketbezorgers rijden onverzekerd rond zonder koeriersverzekering. Een gewone autoverzekering je niet beschermt bij schade.

Waarom pakketbezorgers niet kunnen vertrouwen op een gewone autoverzekering

Steeds meer ondernemers kiezen voor werk als pakketbezorger, aangetrokken door de flexibiliteit en de groeiende vraag naar snelle leveringen. Maar wie denkt met een standaard autoverzekering goed verzekerd de weg op te gaan, komt bij schade vaak bedrogen uit.

In de wereld van transport en logistiek is snelheid cruciaal — maar dat geldt ook voor het afsluiten van de juiste verzekering. Veel bezorgers rijden dagelijks tientallen adressen af en vervoeren honderden pakketten. Toch blijkt dat een verrassend grote groep dit doet zonder een koeriersverzekering, maar met een reguliere zakelijke autoverzekering of zelf een particuliere autoverzekering. En dat is riskant.

Wel of geen koeriers? Verzekeraars steeds vaker in hevige discussie

Toch proberen veel pakketbezorgers bewust te besparen door te kiezen voor de goedkopere, maar onjuiste zakelijke autoverzekering. Een koeriersverzekering is namelijk duurder: verzekeraars rekenen een hogere premie vanwege het grotere risico. Vooral zelfstandige bezorgers die net starten of kleine marges draaien, proberen zo de kosten te drukken. Maar het bespaarde bedrag kan bij schade razendsnel omslaan in grote financiële problemen.

Sommige koeriers geven zelfs een verkeerde voorstelling van zaken bij de aanvraag van hun verzekering. Ze melden bijvoorbeeld niet dat ze dagelijks pakketten vervoeren, om zo onder de hogere premie uit te komen. Verzekeraars zien deze trend met lede ogen aan.

Acceptatiemedewerkers zijn de discussie inmiddels helemaal zat

“We krijgen regelmatig aanvragen waarbij bewust cruciale informatie wordt achtergehouden. Als we dan om opheldering vragen, ontstaat er discussie of onbegrip. Maar het is simpel: wie koerierswerk doet, moet daarvoor verzekerd zijn,” aldus een medewerker van JW verzekeringen.

Verhoogd risico = verhoogde eisen

“Het risico op schade of diefstal ligt bij koeriers aanzienlijk hoger dan bij reguliere zakelijke rijders,” zegt Jasper Bakker, verzekeringsadviseur gespecialiseerd in zakelijke autoverzekeringen. “Je rijdt meer kilometers, je stopt veel vaker en je hebt vaak een krap tijdschema. Dat vergroot de kans op schade. Verzekeraars zien dat en stellen dan ook andere voorwaarden.”

Een gewone zakelijke autoverzekering dekt vaak géén schade die ontstaat tijdens koerierswerk, omdat dit valt onder “goederenvervoer van derden”. Wie met een onjuiste dekking toch schade rijdt, loopt het risico dat de verzekeraar uitkering weigert.

Financiële gevolgen kunnen groot zijn

De gevolgen van een foutieve verzekering kunnen voor pakketbezorgers verstrekkend zijn. Denk aan aansprakelijkheid bij ongevallen, schade aan eigen voertuig of zelfs het verlies van opdrachten als een opdrachtgever ontdekt dat er geen juiste verzekering is.

Een ongeluk kan iedereen overkomen. Maar als je dan ook nog je reparatie én de schade aan derden zelf moet betalen, ben je echt de klos. Met een koeriersverzekering, slaap je veel rustiger.”

Koeriersverzekering: speciaal afgestemd op bezorgers

Een koeriersverzekering is ontworpen met de risico’s van pakketbezorging in gedachten. Naast dekking voor schade aan het voertuig en wettelijke aansprakelijkheid, zijn vaak ook de goederen tijdens het transport verzekerd.

Conclusie: wees verzekerd zoals je werkt

Het afsluiten van de juiste verzekering is niet alleen een administratieve formaliteit, maar een cruciale stap in professioneel ondernemerschap. Voor pakketbezorgers betekent dat: een koeriersverzekering, geen gewone zakelijke polis. Alleen zo ben je écht beschermd als het misgaat onderweg.

Bereken direct jouw premie ->


Online Whatsapp Met JW Verzekeringen

Whatsapp nu met JW Verzekeringen

JW Verzekeringen

Meer Nieuws

JW luidt de noodklok: Diefstal auto-onderdelen met 400% gestegen!

De diefstal van auto-onderdelen is dit jaar schrikbarend toegenomen. Waar in heel vorig jaar 24 meldingen werden gedaan, is dat aantal nu – nog voor eind april – al bereikt. In de afgelopen week kwamen er vier nieuwe meldingen binnen, acht in totaal deze maand. Met het delen van deze gegevens willen wij aandacht vragen voor het groeiende probleem én anderen bewust maken van het risico.

Lees Verder »